Малопродажбата бара итна средба со Владата за да предложат сет мерки за спас на нивниот сектор


Не е едноставно, клуч на врата, а вработените дома, со ова се соочивме по затворање на моловите од пандемијата предизвикана од COVID-19, велат 17 холдинзи со над 200 продавници и со околу 1700 вработени. Тие бараат итна средба со Министерство за економија и Министерство за финансии за идните итни мерки.

„Сите ние, кои сме во малопродажба на брендови, мали и големи, се наоѓаме пред најголемата финансиска криза во нашата историја на постоење. Бараме итна средба со министрите кои се одговрни за финансии и економија да дискутираме за сет мерките кои би се донеле. Со неработењето на продавниците имаме проблеми со ликвидноста, зголемување на корпоративните долгувања, неможноста за исплата на плати и придонеси, неплаќање на јавни и царински давачки, како и неможноста за исплата на камати и кредити. Исто така имаме проблем и за сервисирање на трошоците кон домашните трговски центри и домашни добавувачи на стоки и услуги. Сакаме отворено да дискутираме и на маса да ги изнесеме нашите барања“ потенцираат претставниците од 17-те холдинзи.

За надминување на моменталната состојба треба да се имплементираат низа економски и финансиски мерки кои треба да овозможат конкретна помош на приватниот сектор. Особено во услови кога примарната дејност и прилив на тековни парични средства е стопирана.

„Потребно е сите заедно да ги разгледаме проблематиките со кој се соочуваме во малопродажбата на текстил и обувки коишто функционираат долги години и помагаат во економскиот раст и развој на Република Северна Македонија“ додаваат претставниците од малопродажба.

Само во Скопје егзистираат повеќе од 300 специјализирани продавници на текстилни и спортски модни марки, вклучувајќи ги и модните марки за обувки. Паричните текови реализирани преку малопродажбата ќе изостанат со што се намалуваат и приливите во државните буџети по основ на даноци.

Многумина од овие продавници се спречени да ја вршат дејноста, а како резултат на мерките за криза и превенција и директно е загрозен работниот однос на повеќе од 3.800 вработени.

Ова барање за итна средба е иницирано од 17-те холдинзи, Фешн Груп, ЦМ Делта, Сорт М, Спорт Висион, Катер КМ, Пеко, Нептун, Нени-Компани, Мега Спорт, Матекс, Магнетик, Кристиана, Котон, Квазар Петар, Делта Спорт, Мај Тајм, Божиновски.


Која е Вашата реакција за овој пост? (макс. 3 реакции)

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win

Коментари

Меме генератор
Меме
Поставете свои сопствени слики за да направите сопствено меме