Мирисите спречуваат ноќни кошмари


1
1 допаѓање

Сите сакаме да почувствуваме или да понесеме пријатни мириси, меѓутоа истражувачите сега научно потврдија дека пријатните мириси влијаат убаво да сонуваме.

Спиењето му помага на организмот да закрепне, а мозокот да ги преработи информациите и емоциите. За да навистина биде лековито важно е сонот да биде мирен, никако испрекинат и со ноќни кошмари и чести будења поради вознемиреност.

Мирисите спречуваат ноќни кошмари

Научниците од Универзитетот Нортвестерн од американската сојузна држава Илиноис, истражуваа како пријатните мириси на лековитите билки, овошјето и цвеќињата, влијаат на спиењето.

Испитаниците кои имале проблеми со сонот и ноќните кошмари добиле задача да спијат во миризлива просторија, а другата група спиела во соба без мириси.

Исходот е дека оние кои поминале „миризлива“ ноќ значително помирно спиеле, а научниците сметаат дека тоа е затоа што пријатните ароми асоцираат на убави моменти.


Која е Вашата реакција за овој пост? (макс. 3 реакции)

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win

Коментари

Меме генератор
Меме
Поставете свои сопствени слики за да направите сопствено меме