Соновник

А

Абнормалност
– решение за прекинување на грижите.

Абортус
– грижи, озборување, љубомора, страв.

Аван
– сте се заљубиле во погрешна личност,
– ако толчите нешто во аван: посета,
– празен аван: неодлучни сте.

Авантура
– закана од опасност, промена на средина.

Август
– во лето: успех;
– во зима: неочекуван пат.

Авион
– да се возиш: ризикот ќе ти се исплати;
– да видиш: промена на подобро;
– скокање од авион: внимавајте на незгода;
– во лет: грижите ќе исчезнат;
– да паднеш од авион: добивка од некого во кого сте немале доверба.

Авијатичар
– успех во друштво.

Авокадо
– активен љубовен живот.

Автобус
– без големо залагање не очекувајте награда.

Автомобил
– да се возиш: успех, унапредување;
– да го видиш: ќе слушнете важни вести.

Агент
– преговори со агент: пријатна промена на средината.

Адвокат
– грижи, давање пари, непријатности;
– да бидеш адвокат во сон: некој се меша во вашите планови.

Адмирал
– успех на работа или во друштво.

Адреса
– да изгубиш или да бараш во сон, да видиш, да пишуваш да читаш адреса: ќе имаш гости;
– да пронајдеш: подарок.

Аеродром
– да видите: набрзо ќе тргнете на патување полно со проблеми, но со среќен крај;
– да видите многу авиони на писта: ви доаѓаат добри вести;
– да полетувате: ќе ви оствари голема желба.

Азбука, абецеда
– да видиш, пишуваш, читаш: те чека голема и напорна работа.

Азија
– те очекуваат романтични моменти.

Ајвар
– да јадеш: желбата нема да ти се исполни;
– да правиш: попусто трудење.

Ајкула
– ќе дојдеш во опасност, кавга, болест;
– во вода: ќе се скараш со некого кој ти е важен;
– да бегаш од неа: набрзо ќе се смириш со некого;
– на суво: ќе биде така како што сте испланирале.

Академија
– пријатни искуства со нови пријатели.

Аквариум
– полн со риби: непријатности, грижи, љубовни кавги;
– празен: грижи без причина.

Акробат
– да бидеш: ќе се ослободиш од грижите;
– да видиш акробат: неочекувана добивка;
– во циркус: ненадејна парична добивка.

Акти или документи
– да видиш: те ошекува патување;
– да прелистуваш: напредување во кариерата.

Актовка
– нова: успех во работата;
– стара: деловна стабилност.

Аларм
– возбудлива и вносна работа.

Алат
– ќе добиете награда за труд, бидете истрајни во работата;
– да купуваш: среќен почеток на некоја работа;
– да продаваш: ќе изгубиш пријател;
-да изнајмиш: смрт во подалечно семејство.

Албум
– да прелистуваш: средба со поранешна љубов;
– да гледаш во туѓи раце: непријатен гостин.

Алва
– да јадеш: забоболка.

Алги
– следуваат подобри времиња за вас.

Алеа, дрворед
– во градина: безгрижен живот;
– во шума или поле: неверна љубов;
– огреана од сонце: пријатни вести, веселба;
– на гробишта: сомнеж без причина.

Алергија
– на некој друг: вашите планови имаат изгледи за успех;
– да имаш: пријатни друштвени вести.

Алиби
– да дадеш: одбегнувајте кавга.

Алигатор
– внимавајте, имате непријатели.

Алиментација
– да даваш: те очекуваат низа непријатности, не впуштајте се непромислено во љубовна врска;
-да земаш: ќе се извлечеш од проблемите, исплнување на желбите.

Алка
– споена: имаш верен пријател, партнерот не ве изневерува;
– разделена: некој ти е неискрен, ќе слушнеш лаги.

Алкохол
– да пиеш сам: ќе те изневери пријател;
– да пиеш во друштво: ти претстои веселба;
– да точиш: ќе одите на пат;
– да прелееш по некого: ќе се дознае вистината.

Алманах
– ако си женско: предупредување да не се жртвувате;
– ако си машло: добра работа.

Алое
– да видиш како цути: длабока старост.

Алуминиум
– блескав: пред вас идат среќни денови;
– мрачен: неочекувани фрустрации.

Амајлија
– да ја имаш: некој ќе ве заштитува, неискрени сте кон себе, претпазливи кон семејството.

Амбар
– полн: напредок, благосостојба, добивка;
– празен: надежите ти се попусти, очекувајте штета.

Амбасада
– да работиш во неа: ќе се дружиш со влијателни луѓе;
– да посетиш: успех со максимален труд и напор.

Американец / ка
– проблеми со законот, неуспех.

Амови
– здравје

Амор (богот на љубовта)
– љубовта ти е превртлива.

Ампутација
– на тебе: разделба со саканата особа;
– на друг: ќе изгубиш пријател.

Ангел
– да видиш: среќа;
– да зборуваш со него: исполнување на многу жеби;
– да бидеш ангел: болест, несреќа.

Англичанец
– те изневерува некој пријател, досадување.

Антена
– пријатни промени.

Антикварница
– добивка.

Арап
– ќе слушнеш добри вести.

Апетит
– да имаш: некој ќе те исмева, парична загуба, срам.

Аптека
– болест, деловни неуспеси, грижи.

Архива
– материјална добивка.

Атентат
– да видиш или да вршиш: ќе бидеш озборуван пред пријателите.

Атлет
– ќе ти се исплати трудот.

Атомска бомба
– големо непријатно изненадување.

Афион
– непријатности во љубовта.

Ашов
– да видиш: ти претстои тешка работа;
– да копаш со него: нови љубовни освојувања.

Б

Баба
-своја баба: семејна веселба;
– туѓа баба: јадови или лутење;
– жива и здрава: помош од лице од кое ништо не сте очекувале;
– на одар: сте заборавиле на некои ветувања.

Бабица
– за слободните брак, за венчаните деца, на старите болест, откривање на тајни;
– да бидеш: се мешате во туѓи работи;
– непозната: следи весело доживување;
– да ја викаш: набрзо ќе одите на повојница.

Бабун
– брак, среќа.

Багрем
– без цвет: тага, жал;
– со цвет: надевајте се на успех.

Бадем
– неизлупен: радост, уживање;
– излупен: грижа и секирација;
– да јадеш: пријатни вести;
– во цвет: краткорочен успех.

Бадник
– мир во душата, веселба, среќа.

Базен
– радост;
– валкан: внимание во работата и коцката;
– градинарски: предизвик за успешна љубовна врска.

Бајка
– да слушаш: некој ќе те измами;
– да раскажуваш: безуспешно се обидуваш да излажеш;
– да кажуваш: се одмарате одејќи некаде на одмор.

Бајонет
– ќе бидеш војник, работа и обврски без ваша воља.

Бакалар
– грижи;
– да јадеш: болест меѓу најблиските.

Бакар
– да видиш или коваш: биди поскромен.

Бакарни пари
– да ископуваш: попусти желби.

Бакарни садови
– те чека благосотојба.

Бакнување
– со пријатели: помирување;
– со мртви: смрт;
– да гледаш други како се бакнуваат: тага;
– со саканото лице: среќа по немирни моменти;
– со својата жена/маж: кавга во домот;
– со туѓа жена/маж: добар знак за се што ќе почнеш.

Бакшиш
– да дадеш: ќе бидеш великодушен, те искористуваат пријателите;
– да примиш: ќе дознаеш важна тајна.

Бал / забава
– ќе бидеш поканет на свадба или свршувачка;
– да играш на бал: внимавај на непријатности;
– убаво да се забавуваш: некому се допаѓаш;
– со музика и играње: непријатности од лична природа;
– под маски: некој ќе ти наштети во угледот.

Балерина
– непотребни трошоци, помала штета.

Балет
– да гледаш: ти престои разочарување, итрина, измама, вознемиреност.

Балкон
– да видиш: љубовта ке ти биде возвратена;
– да бидеш на балкон: положбата не ти е сигурна;
– во воздух: нереални деловни планови.

Балон што лета
– добивката ќе ти избега од раце.

Балсам
– добро здравје.

Банана
– радост и пријатни вести.

Бандит
– се наогаш во опасност за која не си свесен;
– да бидеш водач на банда – недостаток на иницијатива;
– да бидеш нападнат од бандит – ќе дозивееш став и некој проблем со хранопроводникот.

Банка
– да посетиш: тага и грижа во работата.

Банкар
– не впуштајте се во шпекулации.

Банкет
– љубов среќа.

Бар
– парични давачки и загуба.

Бара
– да видиш: многу работа а малку полза;
– да паднеш во бара-си тргнал по лош пат, болест.

Барабан
– кавга.

Барака
– да видиш: сиромаштија и несигурност;
– да живееш во неа-те чека безгрижно утре.

Батериска ламба
– помош од влијателен пријател.

Бебе
– мало штотуку родено: свесни сте за своите компромиси;
– да добиеш: внесете повеке живост во вашиот живот;
– мртво родено: со причина сте песимист но ќе најдете решение;
– туѓо: се надевате да го решите недоразбирањето;
– изгубено: ненадејна радост, позитивен пресврт.

Бегање
– за мажи: предавство на соработниците,
– за жени: непромислени чувства

Бегање од некого
– ќе ја одбегнеш опасноста.

Бедра женски
– убави полни – контролирај ги своите желби, грди и слаби – кавга во семејството.

Бела боја
– радување.

Белег
– на екстремитетите: успех кај спротивнит пол;
– на телото: одбегнете го скандалот.

Бележник
– непредвидени трошоци.

Бемка
– непријатни вести.

Бербер
– загуба, штета.

Бесилка
– внимавај на лажните пријатели.

Библија или куран
– свети книги: непријатна вистина за вас која другите ја криеле;
– да читаш: веселба и радост во куќата;
– да видиш: смртен случај.

Библиотека
– повекекратно ке ви се исплати трудот.

Бик
– ке ти се случи нешто значајно;
– да видиш: гозба и веселба;
– да убиеш: ке изгубишн пријател;
– да јаваш на бик: незгодите ке ве заобиколат.

Бисер
– да видиш: радосна вест;
– да добиеш на подарок: ненадејна добивка;
– да изгубиш: лоши вести.

Близнаци
– да родиш: ти се заканува неволја.

Богат
– да бидеш: одбегнувај ризици.

Богатство-загуба,неволја,болест

Божиќ
– благосостојба во куќата.

Болви
– опкружени сте со злоба, можна измама;
– да убиваш: ќе го победите непријателот.

Болен
– да посетиш: ке ти се исполни желбата, добивка награда;
– да лежиш во болница: неволји, трошоци;
– да бидеш болен: не подлегнувај на минливите грижи;
– болен да бидеш па да оздравиш: веселба и радост.

Болница
– да бидеш: ќе се ослободиш од товарот;
– да видиш: те очекува подобар живот.

Борба
– да видиш: имаш многу тајни непријатели, опасност и парични тешкотии;
– да ушчествуваш во борба: кавга и немир;
– со животни: ненадејно наследство.

Босоног
– да бидеш: сиромаштија и уништен углед;
– да бегаш: ќе западнеш во финансиски неприлики.

Брава
– помирување со противникот, ќе откриеш некоја тајна.

Брада
– да имаш голема: наследство и здравје;
– мала: сиромаштија и беда;
– да избричиш: ќе се најдеш во опасност.

Брак
– да договориш: добивка;
– да напуштиш: добра заработувачка.

Брана на река
– несреќа и штета, повторно разислете за своите планови.

Бранови
– некој те озборува.

Брат
– да видиш: семејна среќа, долг живот;
– да изгубиш: загуба меѓу блиските.

Брачен другар
– добивка и деловни успеси;
– да се милуваш: набрзо кавга.

Брашно
– да квасиш: женидба;
– да сееш: среќа и радост.

Бреза
– брзи и добри вести.

Брич
– сиромаштија и грижа
– бричење: загуба, сиромаштија и беда.

Брод
– голем на вода: ненадејна материјална добивка.

Бродолом
– да видиш: искрено пријателство;
– да претрпиш: грижи и непријатности.

Броење
– некој ќе те вознемири;
– броење пари: непријатност кога најмалку се надеваш.

Број 5
– среќен број кој означува здравје и задоволство.

Бубамара
– деловен успех со малку труд.

Був
– да слушнеш: болест и смртен случај во близина
– да видиш: искрените пријателства се голема реткост.

Бубачки
– ќе те ценат поради скромноста;
– на свое тело: кавги и непријатности.

Будилник
– кој ѕвони: непријатно доживување во семејството;
– скршен: нема да ви се остави замислата.

Букви
– да видите: ќе примите некои вести;
– да пишувате: ве очекува несреќа на новата работа;
– да учите: децата ќе ви пружат големо задоволство.

Букет
– да примите: ве очекува големо внимание и убави вести;
– да изгазите или фрлите букет: ве очекува кавга со пријателите или разделба со саканото лице;
– да видите: набрзо веселба, посета на саканото лице или раѓање на дете
– овеенат: неисполнети надежи.

Бумбар
– ќе го фатиш крадецот на дело.

Бумеранг
– ако се врати: внимавајте на нечесни соработници,
– ако не се врати: промена на местото на престој.

Бунар
– да видиш: по опасноста очекувај подобри моменти, ќе добиеш јавно признание;
– да вадиш вода од бунар: ќе се ожениш/омажиш со богат(а);
– да пиеш вода од бунар: здравје и веселба;
– да паднеш во него: тага, грижи и тешка иднина.

Бунда
– ќе стекнеш големо богатство.

Бунт
– во започнатата работа нема да имаш среќа, промена на професијата, губење на професијата.

Бура
– несреќа на видик, болест и кавга;
– на море: среќа во љубовта.

Буре
– полно: радост во сиромаштијата, за вас се грижи некој на кого исто така му треба помош;
– празно: лутење;
– големо: благосостојба;
– мало: имаш љубопитни соседи.

Бурма
– да носиш: среќен брак;
– да изгубиш: лутење и бес;
– да добиеш: верна љубов.

Бучно
– ги потиснувате желбите бидејки сте неодлучни.

Бушење
– ќе дознаеш големи тајни за твоите противници.

В

Вајар
– интересна средба на пат.

Вакцинација
– неискрени пријатели.

Валцер
– да играш: ќе изјавиш љубов на некој;
– да видиш други да играат: тага.

Вампир
– да те дави: болест и незадоволство;
– да го видиш: љубовна понуда.

Варосување
– ќе поминеш преку нанесените повреди, промена на работата или имотот.

Вдовец / вдовица
– те чекаат животни радосни и пријатни вести, венчавка.

Велосипед
– да возиш: брзо ќе стигнеш до саканата цел, мала добивка и успех;
– да видиш: среќата ти е променлива.

Венец
– за покојник: неприлики и кавги со соседите;
– да плетеш: заговорништво;
– да носиш на глава: клевета;
– од цвеќе: љубовни грижи;
– од злато: убав живот;
– на гроб: наследство.

Венчавка
– да видиш: среќен брак и добивка;
– со девојка: ќе имаш среќен брак;
– со вдовица: внимавајте на жената и на нејзиното однесување.

Вепар
– се ќе ви тргне од рака особено во љубовта;
– да го видиш: ќе се смириш со непријателот;
– да го убиеш: те чека авантура.

Верверица
– да видиш: неочекувана радост;
– да ловиш: женидба.

Веселба, веселење
– ќе те снајде некоја беда, каење и кавга, тага.

Весло
– кратко патување и познатство на него, радост.

Вести
– да слушнеш во сон: непотребни трошоци, непријатни новости.

Ветерница
– непријателите ќе ти подвалат, нема ништо од венчавката.

Вечера
– да бидеш поканет: работите не ти се најчесни;
– да вечераш во друштво: среќа во работата, добивка, чест.

Вештерка
– да видиш: среќа;
– да бидеш: загуба и грижи.

Видра
– среќа во несреќа.

Викање
– по некого: болест;
– помош: непријатни вести.

Вила
– болниот ќе оздрави.

Вилици
– ќе бидете соочени со озборување.

Вилушка
– претпазливо со работата во наредниот месец.

Вино
– да исипеш: ќе исмејуваш некого кој те сака, не биди нетрперлив признанието доаѓа;
– да пиеш бело: неочекувана радост;
– црвено да пиеш: смрт, неволја;
– црно да пиеш: убава иднина.

Винова лоза
– не се мешај во туѓа работа.

Виножито
– успеси на работа, промени на подобро.

Виолина
– да видиш: среќно домаќинство;
– да слушнеш: ќе бидеш набрзо на забава.

Виор
– ќе бидеш изложен/а на непријатни доживувања.

Витез
– ќе добиеш љубовна понуда.

Виулица
– болест во смејството.

Виц
– да кажуваш на зборови сте јаки а на дело сте слаби.

Вишна
– да береш: грижи;
– да јадеш: нема да го добиеш она што ти е ветено;
– да береш и да јадеш: неконтролирани страсти – ќе уживаш во нив.

Влакнест
– болест.

Влечки
– на туѓи нозе: некој искрено те очекува, љубовна идила;
– на себе: среќа, радост и добивка.

Воздух
– чист: успех;
– замаглен: одложете ги обврските за неколку дена.

Вода
– студена: среќа, радост;
– топла: болест;
– матна: пречки, грижи, опасност;
– бистра: среќа и мала добивка;
– длабока: опасност;
– одење низ вода: ќе избегнеш опасност;
– да одиш по површината на водата: за тебе не постојат пречки;
– да блика од цевки: бурен емотивен живот.

Воденица
– ненадејна добивка, можно наследство;
– да видиш: работата ќе ти напредне;
– да мелеш во неа: озборување.

Водопад
– по разочарувањето ќе бидеш помудар и повнимателен, радост.

Возен билет
– кратко патување.

Возење
– со автомобил: незгоди и кавги;
– со воз: неодлучни сте во промена на работата.

Војна
– справување со тешкотиите, судир со власта.

Војник
– да бидеш: те очекува понапорна работа, ќе изостане очекуваната помош;
– да видиш: кавга, инает.

Вол
– среќа во љубовта, не се двоумете во намерите.

Волци
– да видиш: лутење и гнев;
– да слушнеш како завиваат: неволја ќе те притисне;
– да бидеш гонет од нив: некој ти работи зад грб ама ќе го совладаш.

Вонбрачно дете
– ќе платиш поради озборувањата.

Вонземјанин
– неволја срам и немири во куќата.

Воскрснување
– нови вести.

Восочна свеќа
– тага.

Вошка
– да имаш: непријатности од кои брзо ќе се извлечеш;
– да убиваш: богатство и добивка;
– кај некого да видиш: напредок.

Вратоврска
– ќе западнеш во долгови.

Врба
– имате чесни односи во работата со партнерите;
– да видиш: среќа, чесност;
– да сечеш: те очекуват тажни денови, несреќна љубов.

Вретено
– успех, среќа, свадба.

Вреќа
– полна: ти се зголемува имотот;
– празна: ти се заканува штета, тага и грижи;
– да носиш: малку повеќе да ја цениш туѓата работа.

Врзан
– да бидеш: ќе бидеш поканет на богата вечера, средбата на свеченоста ќе внесе големи промени во вашиот емотивен живот;
– да врзеш некого: кавга со соседите.

Вриење
– да видиш: те очекува добивка од игри на среќа.

Вулкан
– изгаснат: ненадејна добивка;
– да работи: те очекува голема промена, пријатно изненадување.

Г

Гавран
– мртов: направената неправда ќе ти биде исправена;
– да го слушнеш: биди храбар во наметнатата борба;
– да облетува околку куќата: тажни вести, смрт;
– да го видиш: радосни вести и среќа.

Гаѓање во нешто
– остварување на желбите.

Гајди да слушаш
– неочекувана веселба,свадба.

Гајтан
– одврзување: љубовни или семејни неволји;
– врзување: задоволство од постигнатото;
– кинење: одлучно прекинете со врската.

Галеби
– за парови во брак: разделба со солзи;
– за самци и поеднинци: среќа во љубовта, радост и веселба.

Галерија со слики
– среќна иднина, важни вести значајни за иднината.

Гаража
– јавна: напредок во општата работа;
– приватна: некому кому верувате ќе ве измами.

Гардероба
– празна: одбегнувајте задолжување по секоја цена;
– полна: материјален успех во работата.

Гасеници
– пријателот не ти е искрен, загуба на коцка, посета која ќе ви го смени живото.

Гатачка
– имаш голем непријател, верувајте во себе и своите практични потези.

Гаќи
– да изгубиш: штета во имотот, неверство, не сте сигурни во својот избор;
– да најдеш: ненадејни финансиски трошоци;
– женски: лошо ти се пишува;
– машки: скандал, срам, лоши вести.

Генерал
– да бидеш: успешната работа ти е најдобра награда;
– да видиш: ќе се најдеш во друштво на познати личности.

Генитални органи
– големи грижи и тешкотии на видик;
– несигурност во себе.

Географски карти
– ненадејно патување.

Гитара
– да видиш: ќе добиеш подарок;
– да свириш: ќе останеш миленик на околината, признание и успех.

Глава
– истрижена: загуба;
– бела: голема чест;
– ќелава: штета, неочекувани потешкотии на работа;
– избричена: ќе те најде несреќа;
– отсечена: ќе изгубиш пријател.

Главоболка
– ќе бидеш замешан во судска постапка,финансиски трошоци,неправедно сомневање.

Гладен
– да бидеш:ќе добиеш на лотарија.

Гладиола
– напредок.

Гласање
– верувајте повеќе во себе.

Глодари
– околу себе: нечиста совест,правите нешто непромислено.

Глув
– да бидеш: среќен живот со саканото лице;
– да видиш: деловен успех.

Глушец
– внимавајте на крадци,штета и глад.

Гнездо
– на ластовица: добивка
– на птици празно: долго отсуство од татковината;
– со јајца: среќен брак со многу деца;
– со пилиња: добивка;
– за симнеш од дрво : венчавка и мираз.

Гол
– да бидеш: одлука да направите пресвртница во животот;
– да бидеш гол со саканото лице: здравје и напредок;
– да се видиш себе си гол: тага, срам;
– да видиш друг гол : беда и непријатност.

Говеда
– да видиш: благосостојба, добивка;
– да заколеш: несреќна љубов.

Говор
– да држиш: ќе успееш да им ја наметнеш волјата на другите, ќе добиеш чест;
– да слушаш: ќе правиш добри работи;
– странски јазик: ќе се израдуваш на гостин од далечен пат.

Говорница
– друштвено признание.

Гозба
– да бидеш: голема радост;
– да видиш:минливи грижи.

Гол
– да дадеш: нови пријатели, нови деловни прилики.

Гонет
– да бидеш: штета од озборување.

Горила
– питома:нов пријател;
– страшна:недоразбирање.

Гости
– да имате: ти се заканува некоја незгода,кавга;
– да бидеш гостин:ќе имаш големи трошоци;
– да пречекуваш:набрзо некое радосно случување.

Готвач
– да видиш:прељуба;
– да се расправаш со него: неслога во бракот;
– да видиш како готви: родна година.

Готвење
– на другите им предизвикуваш среќа,а себе си грижи.

Грабнување
– неслога во брак,кавга меѓу вљубените.

Грав
– да јадеш: неприлики;
– да видиш: здравје.

Град
– непознат:не сте задоволни од начинот на животот што го водите.

Гради
– женски разголени:со малку иницијатива ве очекува задоволство;
– да бакнуваш:неверство.

Градилиште
– биди претпазлив со големи зделки;
– потребна ви е љубов а вие од неа бегате.

Градина
– засеана: напредок;
– изгазена:ќе имате штета поради некој друг;
– стаклена:блескава иднина во секое подрачје од животот;
– со цвеќе: зголемување на имотот,свадба,парична добивка.

Градинар
– да бидеш:ќе уживаш во љубовта;
– да видиш:наидува непријатности досада.

Грамофон
– тешки облаци над љубовната врска;
– да видиш:внимавај на своето однесување.

Граната
– да видиш: опасноста е близу,некој кому верувате ве лаже;
– да експлодира:ќе ве снајде несреќа.

Граница
– да поминуваш:успех никако не се откажувајте од тоа што ви е наумено.

Гранка
– која се ниша: внимавајте во довербата на пријателите.

Грашок
– да береш:ќе го зголемиш својот имот;
– да јадеш:невино си осуден,неправедно.

Грб
– ќе стекнеш голем углед во својата околина.

Гребло
– ќе ги средиш личните проблеми.

Греда
– товар, бреме.

Греење
– болест во куќата.

Грижа
– безгрижен живот на јаве.

Грмотевица
– да слушнеш:непријатни вести,тага;
– со молња:неочекувана среќна средба.

Гроб
– да копаш:свадба,добивка среќа во бракот;
– да видиш отворен:смрт во семејството;
– да бидеш во гроб:љубовна авантура.

Гробишта
– да видиш:среќна старост и исполнување на желбите;
– шетање по гробишта:лош брак,тага недостаток на самодоверба.

Грозје
– да береш:неочекувана разделба и солзи;
– да гмечиш:ќе стекнеш нови познајници;
– да јадеш:ќе имаш повеќе љубовници.

Гром
– внимавајте на некоја несреќа.

Губење нешто
– трудот е залуден.

Гужва
– кавга.

Гулабарник
– свадба, радост,чест.

Гулаби
– бели:среќа задоволство,радост;
– да ги видиш:пријатни гласови;
– да летаат:радост;
– да убиеш гулаб:загуба на верен пријател;
– да одлетаат:привремена разделба со саканиот.

Гума
– да купуваш:прекинување на грижите;
– да менуваш:внимавајте на парите.

Гуски
– да летаат:добивка,женско друштво;
– да колваат : не подржувај будалести идеи;
– да јадеш: домашни немири;
– јато: нови познанства.

Гушење
– проблеми со здравјето, посетете лекар.
Гуштер
– скриените непријатели ти подготвуваат стапица;
– промена на престојувалиштето.

Д

Давање
-нешто некому:пријатно изненадување;

Давење
-да видиш друг да се дави:победа над противниците;
-некого:внимавајте ви претстои судење.

Дадилка
-неприлики во куќата.

Данок
-неприлики и непредвидливи трошоци.

Датум
-важно доживување.

Двобој
-ќе дојдеш во животна опасност;
-кавга или раздор меѓу пријателите.

Двоглед
-надежите полека ќе ти се исполнат.

Двор
-да чистиш:кавга,озборување;
-да видиш: деловен успех.

Дворец
-желбата нема да ти се исполни;
-да бидеш во него: среќа и напредување.

Дебел
-да бидеш: сиромаштија;
-маж:мрзеливост;
-жена: соседите ве озборуваат;
-дете:ќе имаш многу деца.

Девер
-да бидеш:принова во куќата,раѓање.

Девојка
-да бакнеш:набрзо среќа;
-да плаче:ќе бидеш изневерен;
-убава,млада чесна:среќа и љубовно доживување.

Дедо
-ќе имаш долг живот.
Делфин
-ќе ти умре заштитникот.

Деница
-надежите ќе ти се исполнат.

Дете
-да храниш:семејни грижи;
-да си игра:среќа и семеен мир;
-да си играш со деца:среќа во бракот;
-да добиеш:имаш добри пријатели;
-туѓо дете:вербално недоразбирање;
-здраво дете:општ успех;
-болно:немири во куќата.

Детектив
-внимавај на ситни кражби.

Детелина
-обична:среќа во бракот и љубовта;
-со 4 листа;
-многу си самоуверен.

Дива свиња
-непријатно доживување.

Диви гуски
-помала загуба.

Диви животни
-во кафез:посилен си од твоите противници;
-љубовни победи.

Дијамант
-да најдеш:вестите ќе бидат радосни;
-да изгубиш: имаш пријател во бедата и несреќата;
-да имаш:ќе страдаш поради твојата добрина;
-да видиш:внимавај на сомнителни луѓе,сиромаштија.

Добивка на лотарија
-те чека среќа во твоите брачни и вонбрачни врски.

Доење
-за немажени и неженети:набрзо брак;
-за тие во брак:благосостојба и среќа.

Доилка
-ќе слушнеш непријатни вести.

Дожд
-да наврнеш:болест и загуба;
-да гледаш како врне:добивка;
-порој:штета и беда.

Долари или некоја друга валута
-среќа во работата.

Долгови
-да правиш:живееш од туѓа пот;
-да исплатиш:болест,невоља.

Домат
-скриена љубов.

Домашна помошничка
-неслога,грижа и болест.

Допаѓање некому
-среќа во љубовта.

Дрва
-наредени:богатство;
-растурени:кавга;
-да цепиш:те очекува тешка работа.

Другар
-да сретнеш:неочекувано доживување;
-да јадеш со него: прилики на видик;
-умрен другар да го сонуваш:ќе слушнеш важна новост.

Дуња
-да береш:богатство;
-да јадеш:многумина ти завидуваат;
-да видиш: ти претстои тага.

Духови
-ти претстои борба и тешкотии во животот;
-немир и штета.

Душек
-ти престои господство.

Во изработка…

Choose A Format
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format