Забен каменец кај домашните миленици


2
2 поени

Др. Радомир ПетрушијевиќГлавна улога во формирањето на забниот каменец кај домашните миленици има забниот плакт.

Тоа е леплива наслага на површината на забот која ја сочинуваат остатоци на храна, бактерии и нивните продукти.

Со редовно чистење и четкање на забите, забниот плакт може да се отстрани и да се намалат шансите да се појави забниот каменец.

Има неколку причини кои доведуваат појава на забен каменец :

–          Недостаток на орална хигиена

–          Кога кучето јаде само мека храна

–          Неправилна положба на забите

–          Зголемена рапавост на забите

–          Лошо поставени заби

–          Ретенција на млечни заби

Забниот каменец во нашата амбуланта го отстрануваме со ултразвучен апарат. Постапката се изведува во општа анестезија или со седација и трае околу 15 минути. Во анестезија или седација миленикот  се воведува после извршен клинички преглед.

Само со ултразвучен апарат отстранувањето на забниот каменец е возможно. Одстранувањето во домашна режија не е возможно, може да донесе до поголеми оштетувања на забите.

После секоја интервенција сопствениците поминуваат низ мала едукација како понатаму да се грижат за ораланото здравје на својот миленик.

Пишува: Др. Радомир Петрушијевиќ ДВМ

Ветеринарна амбуланта РЕМЕДИУМ ВЕТ


Која е вашата реакција за оваа објава?

Cute Cute
0
Cute
Lol Lol
0
Lol
Omg Omg
3
Omg
Wtf Wtf
0
Wtf
Win Win
0
Win
Like Like
1
Like
Cry Cry
0
Cry
Dislike Dislike
0
Dislike

Коментари

Choose A Format
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format